Wat is nachtblindheid?

Bij nachtblindheid kun je nauwelijks of niets zien in het donker. Ook kan het zijn dat het langer duurt voordat je ogen zich aan het donker hebben aangepast. Door middel van kegeltjes en staafjes in ons netvlies zien wij in het licht en in het donker. Bij echte nachtblindheid zijn de staafjes beschadigd, waardoor je niet goed ziet als het donker is.

Vaak een erfelijke oogaandoening

Het komt zelden voor dat mensen echt nachtblind zijn. Toch is het een vervelende oogaandoening die erfelijk is of waarmee je op latere leeftijd te maken kunt krijgen. Veel mensen zeggen dat ze nachtblind zijn, maar zien dan gewoon minder in het donker dan overdag. De overgang van donker naar licht kunnen onze ogen in enkele seconden verwerken, maar bij anderen kan dit soms wel eens een paar minuten duren.

Minder goed zien in het donker

Onze ogen zijn ervoor gemaakt om overdag goed te zien. Wij nemen licht waar met de kegeltjes in onze ogen en kunnen hiermee kleur en details onderscheiden. Bij veel licht wordt je pupil nauw. Bij een nauwe pupil is er veel scherptediepte, dit betekent dat je zowel dichtbij als ver weg scherp ziet. In het donker wordt je pupil wijder omdat er meer licht binnen moet komen. Daardoor is er veel minder scherptediepte; je ziet alleen nog grijstinten en details worden vaag.

Wat te doen bij nachtblindheid?

Als je merkt dat je slechter ziet in het donker of dat de overgang van licht naar donker lang duurt, dan is het verstandig een afspraak te maken bij een zelfstandige opticien in de buurt voor een oogmeting. Wij als opticien testen niet op nachtblindheid, maar zien wel of er een afwijking is en kunnen nagaan of een bril of contactlenzen uitkomst kan bieden.

Speciale nachtzichtbrillen

Nachtblindheid geeft in het donker problemen bij lopen, fietsen en zeker ook bij autorijden. Om jezelf en anderen te beschermen, is het verstandig om bij (vermoedens van) nachtblindheid in het donker of tijdens de schemering geen auto te rijden. Wanneer je last hebt van een milde vorm kan een speciale nachtzichtbril het zicht verbeteren. Deze bril heeft gele glazen die contrasten duidelijker maken en fel licht dimmen, zoals tegemoetkomende koplampen. Bij Mijn Optiek Kale helpen helpen wij je graag!