Brilvergoeding bij een opticiën

Als ouder wil je graag dat je zoon of dochter goed zicht heeft. Echter komt bijziendheid, ook wel myopie genoemd, steeds vaker voor bij (jonge) kinderen. Myopie houdt in dat je kind veraf minder scherp ziet. Dit komt onder andere doordat kinderen steeds meer tijd besteden achter beeldschermen. Kinderen hebben hierdoor dan ook steeds vaker een bril of speciale lenzen nodig.

Wat is myopie?

Myopie is één van de meest voorkomende oogafwijkingen onder kinderen waarbij de ogen moeite hebben om objecten veraf scherp te kunnen zien. Myopie is geen oogziekte, maar een afwijking van de lichtbreking in het oog. Als iemand bijziend is komen de lichtstralen samen voor het netvlies. Op het netvlies ontstaat er dan een onscherp beeld. Er zijn twee oorzaken waardoor dit kan gebeuren, namelijk:

  • Het oog is te lang. Dat wil zeggen: de afstand tussen het hoornvlies (voorkant van het oog) en het netvlies (achterkant van het oog) is te groot. Hierdoor komen de lichtstralen, die door het hoornvlies en de ooglens gebroken zijn, voor het netvlies samen.
  • Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Hierdoor worden de lichtstralen te veel gebroken en komen ze voor het netvlies samen.

Oorzaken van myopie

In de meeste gevallen is bijziendheid erfelijk bepaald. Als je als ouder bijziendheid bent, is de kans groot dan je kind dit ook krijgt. Echter, is myopie niet alleen erfelijk bepaald. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen met een bepaalde levensstijl ook kans hebben om bijziend te raken, bijvoorbeeld kinderen die veel gamen. Het langdurig kijken op korte afstand is niet goed voor de ontwikkeling van de ogen van kinderen. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die helpen bij het afremmen van bijziendheid.

20-20-2 regel en bewegen

Je kan de ogen van je kinderen een beetje helpen door de 20-20-2 regel toe te passen. Dat betekent dat je kind, na twintig minuten op een beeldscherm te hebben gekeken, twintig seconden naar buiten dient te kijken. Of in ieder geval ver voor zich uit. Daarnaast is het belangrijk om twee uur per dag buiten activiteiten te doen, bijvoorbeeld voetballen of hockeyen.

Bril of lenzen voor kinderen

Wanneer jouw kind hinder ondervindt van het slecht zicht op afstand raden wij aan om een uitgebreide oogmeting te doen. Hierbij zal de optometrist naar de ogen van het kind kijken en bepalen of een bril of contactlenzen nodig zijn. Een bril of lenzen met minsterkte zorgt ervoor dat het brandpunt weer op het netvlies terechtkomt en je kind weer scherp ziet in de verte00.

Oogcheckweken voor kinderen

Maak online een afspraak of bel 038 460 93 67 en kom erachter hoe gezond de ogen van jouw kind zijn. In de maanden oktober en november bieden wij een speciale oogcheck voor kinderen aan tussen 8 en 17 jaar, uitgevoerd door één van onze gespecialiseerde opticiens.