Het verschil tussen een oogmeting en optometrisch onderzoek

Onze ogen zijn een van de belangrijkste zintuigen die we hebben, waardoor het cruciaal is om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren. Maar wanneer je naar de opticien gaat, heb je je dan ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een oogmeting en uitgebreid optometrisch onderzoek? Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het in feite twee verschillende metingen. In dit blogartikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen deze twee onderzoeken toelichten.

Wat is een oogmeting?

Een oogmeting is een eenvoudige procedure die meestal wordt uitgevoerd door een opticien of optometrist. Het doel van een oogmeting is om de sterkte van je ogen te meten, zodat je de juiste bril- of contactlenscorrectie kunt krijgen.

De tests die worden uitgevoerd tijdens een oogmeting

Bij een oogmeting wordt gebruik gemaakt van een aantal tests, waaronder een visuele acuïteitstest om te bepalen hoe scherp je zicht is, een refractietest om te bepalen welke sterkte van de lenzen je nodig hebt, en soms een oogdrukmeting om te controleren op glaucoom.

Wat is een optometrisch onderzoek?

Een optometrisch onderzoek is een uitgebreider onderzoek dat wordt uitgevoerd door een optometrist. Het doel van een optometrisch onderzoek is om de algemene gezondheid van je ogen te beoordelen en eventuele problemen of aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen.

De tests die worden uitgevoerd tijdens een optometrisch onderzoek

Bij een optometrisch onderzoek worden ook tests uitgevoerd om de sterkte van je ogen te meten, maar daarnaast worden ook andere tests uitgevoerd. Onder andere een onderzoek van de binnenkant van je ogen om te controleren op aandoeningen zoals staar, maculadegeneratie en diabetische retinopathie.

optometrisch oogonderzoek door optometrist Erwin

Duur van een oogmeting

Over het algemeen duurt een oogmeting meestal tussen de 20 – 30 minuten, terwijl een optometrisch onderzoek langer kan duren. Dit hangt sterkt af van de tests die worden uitgevoerd en of er eventuele problemen worden gevonden.

Het belang van regelmatige oogmeting

Een oogmeting kan helpen bij het verkrijgen van de juiste correctie voor je zicht, maar het is geen vervanging voor een optometrisch onderzoek. Tijdens een oogmeting beoordelen wij globaal hoe het met de gezondheid van de ogen is gesteld. Wanneer er reden is voor verder onderzoek, omdat het zicht bijvoorbeeld achter blijft, dan is een optometrisch onderzoek noodzakelijk.

Oogonderzoek in Stadshagen

Wil je binnenkort langskomen voor een uitgebreide oogmeting? Maak alvast een afspraak via de website of bel naar 038 – 460 93 67. Wij helpen je graag met het vinden van de beste kijkoplossing.