Glaucoom: een tijdige diagnose voorkomt gezichtsveldverlies

De week van 6 t/m 12 maart 2022 staat internationaal in het teken van glaucoom. Samen met de Oogvereniging en zoveel mogelijk optometristen willen wij aandacht vragen voor het belang van een tijdig diagnose van glaucoom. Elke tijdige ontdekking en behandeling van glaucoom is winst en voorkomt onnodige blind- en/of slechtziendheid.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogaandoening waar je in het begin niet veel van hoeft te merken. Langzaam wordt jouw gezichtsveld kleiner, maar het ontbrekende beeld wordt meestal door jouw hersenen aangevuld. De meest voorkomende vormen van glaucoom kenmerken zich door een verhoogde oogdruk.

Hoe herken je glaucoom?

In het begin geeft glaucoom meestal geen klachten van zichtverlies. Het beginstadium van glaucoom is daarom nooit merkbaar, tenzij de oogdruk gemeten wordt en de oogzenuw beoordeeld. Na verloop van tijd ontstaan er bij mensen met glaucoom heel langzaam blijvende donkere vlekken aan de buitenkant van het gezichtsveld. Op een gegeven moment krijgen zij het idee dat ze door een koker kijken. Andere mogelijke klachten zijn het zien van zwarte of wazige vlekken of het ontbreken van delen van het beeld.

Wat kan een optometrist betekenen?

Doordat de oogaandoening glaucoom heel langzaam erger wordt, hebben mensen niet altijd in de gaten dat de gezondheid van hun ogen achteruitgaat. Intussen wordt wel de oogzenuw aangetast. Het is erg verstandig om vanaf het veertigste levensjaar periodiek je ogen te laten onderzoeken door een optometrist. De aandoening is niet te genezen, maar een tijdige diagnose kan wel verdere achteruitgang voorkomen.

Glaucoom geconstateerd

Als glaucoom wordt geconstateerd, is het vanwege erfelijkheid handig om familie in te lichten en hen te attenderen op het belang van een periodieke oogcontrole. Bij de diagnose glaucoom hoort een levenslange controle. Hierbij wordt de oogdruk, het gezichtsveld en de oogzenuw regelmatig gecontroleerd.

Laat jouw ogen controleren

Ben je ouder dan 40 jaar, komt glaucoom bij jou in de familie voor en/of heb je een bril sterker dan +6 of -6? Dan is het risico op glaucoom groot. Neem in dat geval altijd contact op met een optometrist. Zonder (tijdige) behandeling – meestal door middel van oogdruppels – kan glaucoom leiden tot blijvende vermindering van het gezichtsveld of zelfs tot blindheid.