Welke oogaandoeningen kunnen opticiens detecteren?

Als het gaat om onze gezondheid, zijn onze ogen een essentieel onderdeel van ons welzijn. Regelmatig oogonderzoeken uitvoeren is niet alleen belangrijk om onze gezichtsscherpte te controleren, maar ze kunnen ook helpen bij het vroegtijdig detecteren van verschillende oogaandoeningen. In dit blogartikel bespreken we welke oogaandoeningen wij als opticien kunnen detecteren en waarom regelmatige bezoeken aan een opticien van essentieel belang zijn voor onze ooggezondheid.

Bijziendheid (myopie)

Onze optometrist Erwin kan bijziendheid identificeren door middel van een oogonderzoek. Bijziendheid wordt gekenmerkt door een verminderd vermogen om verafgelegen objecten scherp te zien. Wij kunnen de mate van bijziendheid meten en wij kunnen de juiste bril of contactlenzen adviseren om het gezichtsvermogen te corrigeren.

Verziendheid (hypermetropie)

Bij verziendheid is het moeilijker om objecten van dichtbij scherp te zien, wat kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en problemen bij het lezen of werken met digitale schermen. Onze optometrist kan door middel van een oogonderzoek verziendheid detecteren en de mate ervan bepalen. Op basis van de resultaten kunnen wij passende optische correcties, zoals een bril of contactlenzen, aanbevelen om het gezichtsvermogen te corrigeren en de symptomen te verminderen.

bezoeken aan een opticien van essentieel belang zijn voor onze ooggezondheid

Glaucoom

Glaucoom is een ernstige oogaandoening die schade aan de oogzenuw veroorzaakt en uiteindelijk tot permanent gezichtsverlies kan leiden. Het wordt vaak “de stille dief van het gezichtsvermogen” genoemd, omdat het geleidelijk schade aan de oogzenuw veroorzaakt zonder dat je het merkt. Door regelmatige controles uit te voeren kan een optometrist de intraoculaire druk meten en andere tests uitvoeren om vroege tekenen van glaucoom op te sporen.

Presbyopie

Presbyopie is een veelvoorkomende, leeftijdsgebonden oogaandoening die invloed heeft op het vermogen om van dichtbij scherp te stellen. Naarmate we ouder worden, verliezen de ooglens en de omliggende spieren hun flexibiliteit, wat resulteert in problemen bij het lezen, werken op korte afstand en het zien van kleine details. Een optometrist kan tijdens een oogonderzoek presbyopie identificeren en de mate ervan beoordelen. Op basis van de bevindingen adviseren wij over de juiste optische correcties, zoals multifocale brillen, bifocale brillen of progressieve lenzen.

Belang van regelmatig oogonderzoek

Door regelmatige oogonderzoeken te ondergaan, kunnen we vroegtijdig potentiële problemen identificeren en de juiste maatregelen treffen om het gezichtsvermogen te beschermen. Vergeet dus niet om regelmatig een oogmeting te plannen en eventuele zorgen met een professional te bespreken. Maak online een afspraak voor een oogmeting. Jouw ogen verdienen de best mogelijke oogzorg!