Wat is het verschil tussen + en – ogen?

Als opticien komen we vaak mensen tegen die ons vragen stellen over de verschillende oogafwijkingen die ze hebben, zoals bijziendheid en verziendheid. Deze oogproblemen worden vaak aangeduid met een “+” of een “-” voor het cijfer op het recept voor brillen of contactlenzen. Maar wat betekenen deze tekens nu precies en wat is het verschil tussen + en – ogen? In deze blog leggen we het verschil tussen beide oogafwijkingen uit.

Bijziendheid (- ogen)

Bijziendheid, ook wel bekend als myopie, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij mensen moeite hebben om objecten in de verte scherp te zien. Dit gebeurt omdat het licht dat het oog binnenkomt, zich voor het netvlies in plaats van erop focust. Hierdoor lijken verre objecten wazig en onscherp.

De oorzaken van bijziendheid kunnen genetisch zijn of verband houden met omgevingsfactoren, zoals veel tijd doorbrengen met het kijken naar beeldschermen op korte afstand. Bijziendheid kan zich meestal ontwikkelen tijdens de kindertijd en kan geleidelijk erger worden naarmate iemand ouder wordt.

Wat is het verschil tussen + en – ogen

Verziendheid (+ ogen)

Verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, is het tegenovergestelde van bijziendheid. Mensen met verziendheid hebben moeite met het scherpstellen van objecten van dichtbij, terwijl ze doorgaans geen problemen hebben met het zien van verre objecten. Dit gebeurt omdat het licht zich achter het netvlies in plaats van erop focust, waardoor nabije objecten onscherp lijken.

Net als bij bijziendheid kunnen genetica en leeftijd een rol spelen bij het ontwikkelen van verziendheid. Het vermogen van de ogen om zich aan te passen vermindert naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot verslechtering van het nabijzicht bij mensen die al verziend zijn.

Brillen of contactlenzen voor correctie

Gelukkig kunnen zowel bijziendheid als verziendheid effectief worden gecorrigeerd met brillen of contactlenzen. Deze optische hulpmiddelen zijn ontworpen om het licht op een zodanige manier te buigen dat het op het netvlies valt, waardoor heldere en scherpe beelden ontstaan.

Bij bijziendheid hebben brillen of lenzen een negatieve sterkte (met een “-” teken), waardoor het licht correct wordt gebroken voordat het het netvlies bereikt. Voor verziendheid worden brillen of lenzen met een positieve sterkte (met een “+” teken) gebruikt, zodat het licht op de juiste manier wordt gebogen om het netvlies te bereiken.

Professionele oogmeting in Stadshagen

Het verschil tussen + en – ogen is dus gebaseerd op twee veelvoorkomende oogafwijkingen: bijziendheid en verziendheid. Als je twijfelt over jouw zicht of vermoedt dat je een oogafwijking hebt, raden we je aan om een bezoek te brengen aan Mijn Optiek Kale in Stadshagen. Wij kunnen een grondig oogonderzoek uitvoeren en de juiste oplossing bieden om jouw zicht te verbeteren. Met de juiste zorg en correctie kan jij genieten van een heldere kijk op de wereld om je heen!