Digitale oogvermoeidheid: gerichte bescherming voor je ogen

In de moderne samenleving worden we steeds meer blootgesteld aan digitale apparaten, zoals computers, smartphones en tablets. Hoewel deze technologische ontwikkelingen ons leven gemakkelijker hebben gemaakt, brengen ze ook nieuwe uitdagingen met zich mee en met name voor onze ogen. Een groeiend probleem dat zich voordoet als gevolg van langdurig gebruik van digitale apparaten is digitale oogvermoeidheid.

Symptomen en gevolgen van digitale oogvermoeidheid

Digitale oogvermoeidheid, ook wel bekend als computer vision syndrome, verwijst naar een reeks symptomen die ontstaan door overmatig kijken naar digitale schermen. Deze symptomen kunnen variëren van droge en geïrriteerde ogen tot wazig zicht, hoofdpijn en nek- en schouderklachten. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen, omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben op onze productiviteit en algehele welzijn.

Pauzes nemen en beeldscherminstellingen aanpassen

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om digitale oogvermoeidheid te voorkomen en je ogen te beschermen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

  1. Neem regelmatig pauzes: neem om de 20 minuten een korte pauze van 20 seconden waarbij je je ogen van het scherm afwendt. Sta op, rek je uit en focus je blik op iets in de verte om je oogspieren te ontspannen.
  2. Pas de beeldscherminstellingen aan: zorg ervoor dat de helderheid van je scherm comfortabel is voor je ogen. Pas indien mogelijk ook het contrast en de lettergrootte aan, zodat je gemakkelijk kunt lezen zonder te veel inspanning.
  3. Gebruik speciale computerbrillen of blauwlichtfilterglazen: deze beeldschermbrillen zijn ontworpen om het blauwe licht dat van digitale schermen afkomt te verminderen. Dit kan helpen om oogvermoeidheid te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren.
  4. Zorg voor een goede verlichting: zorg ervoor dat je werkruimte goed verlicht is, zodat je ogen niet te veel inspanning hoeven te leveren. Vermijd ook schittering op je scherm door het plaatsen van gordijnen of het gebruik van een antischitteringsfilter.
  5. Knipper regelmatig: we knipperen minder vaak wanneer we gefocust zijn op digitale schermen, waardoor onze ogen droog kunnen worden. Probeer bewust vaker te knipperen om je ogen gehydrateerd te houden.
Scherp zicht en myopie controle: MyCon

Preventieve maatregelen voor goede oogzorg

Daarnaast is het raadzaam om regelmatig een oogonderzoek te laten doen bij Mijn Optiek Kale, gevestigd in Stadshagen (Zwolle). Onze optometrist kan eventuele oogproblemen opsporen en de juiste brilsterkte aanbevelen, specifiek voor gebruik van digitale apparaten. We kunnen ook andere ooggerelateerde aandoeningen opsporen die verergerd kunnen worden door digitaal gebruik, zoals astigmatisme of droge ogen.