Kinderen zitten meer achter een beeldscherm

De schermtijd van kinderen is sinds de uitbraak van het coronavirus sterk toegenomen. Nadat alle basisscholen in Nederland dicht zijn gegaan en veel ouders genoodzaakt zijn om thuis te werken, zitten kinderen veel langer achter een tablet, computer of televisie. Het toenemende schermgebruik kan voor vervroegde bijziendheid (niet goed veraf kunnen zien) leiden bij kinderen.

Schermtijd bij kinderen sterk toegenomen

Ouders zijn gedurende deze pandemie wat minder streng kijkend naar de hoeveelheid schermtijd van hun kinderen. Gemiddeld zitten kinderen nu 2,5 tot 3 uur per dag naar een scherm te kijken: dit is een uur meer dan voordat de coronacrisis ontstond. Het aantal minuten dat kinderen tot twaalf jaar kijken naar filmpjes en spelletjes spelen online is erg gestegen. Ook door het thuisonderwijs komen de ogen van kinderen langer in aanraking met beeldschermen op een dag.

Risico’s voor kinderen: bijziendheid

Het Oogfonds sloeg begin dit jaar al alarm vanwege het feit dat kinderen vaker bijziend worden doordat ze langer naar beeldschermen kijken. Het langdurig kijken naar iets wat zich vlak voor de ogen bevindt kan oogproblemen opleveren. De ogen van kinderen wennen steeds meer aan het dichtbij kijken waardoor het veraf kijken lastiger wordt. Het is belangrijk dat kinderen na twintig minuten naar een beeldscherm kijken dit afwisselen met twintig seconden in de verte kijken. Ook het buitenspelen zorgt ervoor dat de ogen de nodige afwisseling krijgen.

Vermoeide ogen bij volwassenen

Door de strenge maatregelen van het kabinet zijn ook volwassenen genoodzaakt om binnen te blijven. Volwassenen kijken in quarantaine langer naar beeldschermen, zowel voor werk als vrije tijd. Hierbij valt te denken aan het kijken van een film of serie op Netflix of een boek lezen via een E-reader. Dit kan leiden tot vermoeide ogen.

Ontspannen kijken naar een beeldscherm

Voorkom computerogen met een beeldschermbril. Een beeldschermbril, ook wel een computerbril genoemd, neutraliseert het blauwe licht dat afkomstig is van beeldschermen met een speciale blauwfilter (blue coating). Het dragen van een bril met blue coating zorgt ervoor dat uw ogen rust krijgen en dat u beter kunt lezen wat er op het beeldscherm staat.

Oogmeting op gepaste afstand

Wilt u weten of uw kind last heeft van bijziendheid? Of ervaart u zelf klachten met het kijken naar objecten op een korte afstand of in de verte, concentratieproblemen of hoofdpijn? Een oogmeting kan uitwijzen of een (beeldscherm-)bril nodig is. Op gepaste afstand voeren wij een deskundige oogmeting uit. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.