De 5 veel voorkomende oogaandoeningen bij volwassenen

Heb je regelmatig last van je ogen? Dat kan erg verveld zijn. Een oogaandoening kan ervoor zorgen dat je slechter ziet, pijn hebt of het gevoel hebt dat er iets in je oog zit. Een aantal oogaandoeningen komen vaak voor maar zijn goed te verhelpen, bijvoorbeeld door het dragen van een bril of contactlenzen. Hieronder wordt een opsomming gegeven van de meest voorkomende oogklachten bij volwassenen.

  1. Glaucoom (hoge oogdruk)

Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Meestal komt dat door een verhoogde oogdruk. De oogzenuw vervoert elektrische signalen van het netvlies naar de hersenen. In de hersenen worden deze signalen omgezet naar beelden. Raakt de oogzenuw beschadigd, dan ontstaan er blinde vlekken in het beeld. Glaucoom is goed te behandelen, maar het is van belang dat de behandeling tijdig wordt gestart. 

  1. Staar

Staar, ook wel bekend als cataract, is een oogaandoening waarbij het zicht verslechterd doordat de ooglens troebel wordt. Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van staar. Symptomen van staar zijn wazig zien, kleuren zien grauwer, minder contrast en sneller last van fel licht en schitteringen. Bij beginnende staar kan een bril redding bieden, maar uiteindelijk moet staar altijd worden behandeld met behulp van een staaroperatie. 

  1. Droge ogen

Wanneer je last hebt van droge ogen, heb je vaak een branderige, jeukend of geïrriteerd gevoel in je ogen. Droge ogen treden op als er onvoldoende traanvolume of traanfunctie aanwezig is. Droge ogen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door lang naar een beeldscherm te kijken. Hierdoor knipper je minder met je ogen, waardoor er niet genoeg traanvocht in jouw ogen komt. Ook factoren als ouderdom of hormonale veranderingen kunnen voor droge ogen zorgen. Vaak wordt er geadviseerd om oogdruppels te gebruiken of het dragen van een afschermende bril. 

  1. Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie (LMD) sterven cellen, ook wel kegeltjes genoemd, in het centrale deel van het netvlies af. Dit deel heet de macula en wordt ook wel de gele vlek genoemd. Door het afsterven van de kegeltjes zie je steeds minder goed en scherp. Maculadegeneratie ontstaat bijna altijd na het vijftigste levensjaar. Je kan de kans op maculadegeneratie verkleinen door gezond te eten en niet te roken. 

  1. Diabetische retinopathie

Bij retinopathie raakt het netvlies beschadigd door afwijkende of lekkende bloedvaatjes. Retinopathie komt voor bij mensen met diabetes (suikerziekte), vandaar de naam diabetische retinopathie, afgekort DRP. Diabetische retinopathie kan leiden tot slechtziendheid, maar ook blindheid. Regelmatige controle is bij deze oogaandoening essentieel om snel een behandeling te kunnen starten als dat nodig is.

Optometrist onderzoekt oogafwijkingen

Onze optometrist is opgeleid om vroegtijdig oogafwijkingen op te sporen, zodat jij je leven lang kunt blijven genieten van goed zicht. Wanneer je last hebt van oogklachten, zoals vermoeide of droge ogen, is het verstandig om naar een optometrist te gaan voor een oogonderzoek. Je hebt overigens geen doorverwijzing nodig van een huisarts.

Gezondheid van de ogen

Ben je benieuwd hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw ogen? Of ervaar je momenteel oogklachten? Maak online een afspraak of bel ons via 038 – 460 93 67. Wij voorzien je graag van de beste oogzorg in onze optiek in Stadshagen (Zwolle).